Jezik

Izlet na Kalnik

Kalnik će vam pružiti jedinstveni ugođaj ruralnog prostora, a njegova proroda će vas očarati čistoćom i spokojem.

Obilazak Biblijskog vrta mira

Kipove su izrađivali članovi poznate Ernestinovačke kiparske kolonije pod vodstvom Mate Tijardovića. Ukupno je sudjelovalo 16 kipara, koji su izradili 33 drvene skulpture iz Starog i Novog zavjeta. Kipovi su izrađivani u čuvenom hrastu lužnjaku – kralju hrvatskih šuma. Biblijski vrt postavljen je 2000 – te godine, u čast 2000 godina od rođenja Isusa Krista, a smješten je u okolišu Osnovne škole Kalnik.

bibl3

Obilazak crkve sv. Brcka i zvonika kule

Crkva sv. Brcka u Kalnik vrlo je vrijedan kulturni spomenik u čijoj se unutrašnjosti nalaze freske nastale u drugoj polovici 14. i početkom 16. stoljeća. U crkvenom brodu prikazana je scena smrti sv. Petra iz Verone, zatim donatora crkve, vrlo vjerojatno Ludovika I. Anžuvinca (ugarsko-hrvatski kralj) i glava redovnika, najvjerojatnije svetog Benjamina (druga polovica 14. stoljeća), dok su zidovi i svod svetišta oslikani kasnogotičko-renesansnim freskama (početak 16.stoljeća).

IMG_0212

Obilazak utvrde Stari grad Veliki Kalnik

Jedna od najočuvanijih utvrda SZ Hrvatske, uz koju se veže bogata povijest i zanimljive legende. Moguće se popesti na vrh utvrde s koje se pruža prekrasan pogled na Prigorje, Podravinu i Zagorje.

IMG_2076

Obilazak Poučne staze

Staza će Vam pokazati zanimljive biljne vrste, često i endemske kojima Kalnik obiluje, upoznat će vas sa geološkom poviješću Kalnika, na vidikovcu će vas upoznati sa geografskim položajem Kalnika u odnosu na druge planine u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a duh povijesti moći ćete doživjeti na ostacima nekadašnje župne crkvice sv. Martina sa zavjetnim kamenom, i arheološkim lokalitetom iz brončanog doba.

Obilazak staze traje cca 2,5 sati.

panel on the educational trail

Planinarska staza “7 zubi”

Jedna od najljepših planinarskih staza u Hrvatskoj s koje se pružaju prekrasni vidici na sve strane svijeta. Staza vodi do Vranilca, najvišeg vrha Kalnika.

Obilazak traje cca 2 sata.

7 zubi

Paintball

Moguće je iznajmiti 8 kompleta paintball opreme, lokacije za igranje su vrlo atraktivne jer se sastoje od prirodnih stjenovitih barijera. Detaljnije o paintballu pogledajte na linku Paintball.

PAINTBALL (2)

 

Ukoliko ste zainteresirani za turističko razgledanje i vođenje Kalnikom, Križevcima ili Koprivničko-križevačkom županijom, ovlašteni turistički vodiči su:

Ozren Blagec ozren.gmk@gmail.com 099/732-1608 Engleski
Antun  Gold antun.gold@kc.t-com.hr 091/754-5059 Engleski
Krunoslav Đurec durec.krunoslav@kc.t-com.hr 099/213-8501 Engleski
Ottone Novosel Franz ottone@vip.hr 091/504-9796 Talijanski
Valentina Peršin Persin.valentina@gmail.com 098/945-0442 Engleski
Đuro Škvorc Djuro.skvorc@gmail.com 098/176-4398
Tatjana Vegman tatjana.vegman@gmail.com 098/956-2301 Engleski, talijanski