Jezik

O Kalniku

Dobro došli u kraj lijepe prirode, čistog zraka , mira, tišine i spokoja, tradicionalnog načina života i očuvanih običaja, prekrasnih vidika, bogate povijesti, očuvanih povijesnih spomenika i vrijednih sakralnih objekata.
Kalnik se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske svega 60 km od Zagreba.

Kalnik je prvenstveno poznat po gorju Kalnik koje se proteže u smjeru jugozapad – jugoistok, a karakterizira ga mala nadmorska visina (643m) i gole vapnenačke stijene koje su atraktivne za slobodno penjanje.
slika
Zbog povoljnog položaja kalničkog gorja i dobre termike, svoje trenutke užitka pronašli su paraglideri, koji na Kalniku imaju dva poletišta.
slika
Pogodnosti Kalnika za život otkrili su naši preci još u mlađem brončanom dobu, od kada je Kalnik kontinuirano naseljen.

Utvrdu Veliki Kalnik s početka 13. stoljeća opsjedali su brojni osvajači: Tatari, Avari, Turci, no nikad ju nisu osvojili. Još i danas je najočuvanija srednjovjekovna utvrda ovog dijela Hrvatske.
slika
Iznimno očuvana i po mnogim obilježjima jedinstvena priroda Kalnika prepoznata je kao takva i zaštićena. Čak 4200 hektara kalničke prirode nalazi se u Značajnom krajobrazu Kalnik, te 5.35 hektara u Botaničkom rezervatu Mali Kalnik. Najljepši dijelovi kalničke prirode mogu se doživjeti obilaskom uređene Poučne staze.

Zaštićena i jedinstvena tradicijska arhitektura starih drvenih klijeti nalazi se u tzv. Ilici pokraj sela Vojnovec, a vinogradarski običaji po Križevačkim štatutima od davnina se održavaju sa kalničkim vinom.