Jezik

Etnografsko istraživanje kalničke baštine

IMAG0130

 

Stručni tim koji su činile: etnografkinja Mirka Roguljić iz Filozofskog fakulteta u Zagrebu, odsjek za  etnogiju i kulturnu antropologiju, doc. mr. Zvjezdana Jembrih iz Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba te poznata etnologinja, pjesnikinja i kantautorica   Lidija Bajuk, boravio je  dva dana na Kalniku s ciljem istraživanja bogate etnografske baštine. Stručnjakinje su obišle nekoliko domaćinstava  kod kojih su radile intervjue sa starijim ukućanima a sve  kako bi doznale što više informacija o lokalnom govoru, legendama i pričama. Naglasak istraživanja bio je na poganskim vjerovanjima i mitskim bićima.

Lidija Bajuk ističe kako je Potkalnički kraj nedovoljno etnografski istražen, a prepun je zanimljivih tema za istraživanje, te će svakako biti tema budućih etnografskih istraživanja.

Ideja za etnografsko istraživanje potekla je od arheologice Andreje Kudelić sa Instituta za arheologiju iz Zagreba, koja već više godina zajedno sa kolegama arheolozima vrši arheološka istraživanja iz brončanog doba na lokalitetu Igrišće.

Kalnik je riznica kulturnopovjesnog blaga, a jedna od mogućnosti koja je potekla upravo od Andreje Kudelić je tematska povjesna i turistička ruta. Ruta bi spojila rezultate arheoloških i etnoloških istraživanja na Kalniku. (Kruno Đurec)