Jezik

Poučna staza

Kalnik zbog svojih geoloških i reljefnih specifičnosti ima raznovrsnu floru. Vrijedna i lijepa priroda prepoznata je i zaštićena zakonom kroz Zaštićeni krajobraz Kalnik. Unutar zaštićenog područja na najljepšim dijelovima kalniče prirode uređena je Poučna staza.

Staza će Vam pokazati zanimljive biljne vrste, često i endemske kojima Kalnik obiluje, upoznat će vas sa geološkom povješću Kalnika, na Vidikovcu će vas upoznati sa geografskim položajem Kalnika u odnosu na druge planine u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a duh povijesti moći ćete doživjeti na ostacima nekadašnje župne crkvice sv. Martina sa zavjetnim kamenom, i arheološkim lokalitetom iz brončanog doba.

Poučnu stazu napravili su planinari Planinarskog društva Kalnik pod vodstvom velikog ljubitelja prirode mr. Ivana Đuričića i prof. dr. Đure Rauša.

Staza je dužine oko 5000 metara na nadmorskoj visini između 480 i 520 metara, ima kružni oblik. Stazom se obilazi najveći kalnički greben. Za obilazak staze potrbno je 2-3 sata laganog hoda .Staza počinje i završava kod Planinarskog doma. Za potpuni edukativni karakter poučne staze preporučujemo kupnju vodiča. Vodič se može kupiti u Planinarskom domu ili u Turističkom uredu.

Na vidikovcu se pruža pogled prema Medvednici, Ivanšćici, Ravnoj gori, Petrovoj gori, Papuku i Psunju.