Jezik

Održane 15. Kalničke uncutarije podno Starog grada Veliki Kalnik

2

Na Kalniku su na Blagdan rada održane 15. Kalničke uncutarije, tradicionalna zabavno-glazbena i sportska manifestacija s bogatom domaćom gastronomskom ponudom. Manifestacija je započela 30. travnja dolaskom kampera i podizanjem šatora na livadi podno Starog grada Veliki Kalnik, dok je službeni početak manifestacije označio start 6. Županijskog polumaratona na Trgu J. J. Strossmayera u Križevcima, a s ciljem na Kalniku ispred Planinarskog doma.

Mađarski atletičari obilježili su ovogodišnji polumaraton u organizaciji gradske Zajednice športskih udruga pod gradskim i županijskim te pokroviteljstvom kalničke općine. Nastupio je rekordan broj natjecatelja. 103, iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, a stazu je istrčalo 80 atletičara i 23 atletičarke. Zahtjevnu dionicu duljine 18,5 km s usponom do Kalnika najbrže je istrčao Tamas Janos Nagy iz Mađarske koji je pobijedio i na prethodne dvije utrke. Drugo mjesto pripalo je Zoranu Žiliću iz AK Koprivnica, a treće Dragi Paripoviću iz AK Žumberak koji su, svojedobno, također pobijeđivali na polumaratonu Koprivničko-križevačke županije. Kod aletičarki je uvjerljivo slavila prošlogodišnja pobjednica Tunde Szabo iz Mađarske ispred Marije Vrajić iz AK Maksimir i Jasmine Ilijaš iz TK Marathon 95 iz Varaždina. Najmlađi sudionik natjecanja bio je Luka Benković (12) iz OŠ Visoko koji je utrku završio na 54. mjestu, a najstariji Stjepan Puh (78) iz kluba Maraton Krapina koji je bio 79. u poretku. Priznanja su natjecateljima uručili na prigodnoj svečanosti na Kalniku, načelnik općine Kalnik Mladen Kešer, pročelnik Upravnog odjela društvenih djelatnosti grada Križevaca Mladen Tenodi i tajnik Zajednice sportova županije i proslavljeni petorostruki atletski olimpijac Branko Zorko, a utrku je hicem iz startnog pištolja otvorio na središnjem Strossmayerovu trgu u Križevcima župan Darko Koren. Pobjednicima su, uz sportska priznanja, pripale novčane nagrade od 1200 kuna, drugoplasiranima 900, trećeplasiranima 600 kuna te atletičarima i atletičarkama u poretku od četvrtog do desetog mjesta po 300 kuna.

Uz ovu tradicionalnu trku polumaratonaca, 15. Kalničke uncutarije obilovale su različitim programima za posjetitelje i turiste koji tradicionalno svake godine na Blagdan rada u velikom broju pohode Kalnik. Priređeni su koncerti: Lidija Bačić, bendovi Noćni program i Grupa Max 5, zatim promenadni nastup Hrvatske glazbe Potomje, recital Križevačke udruge pjesnika i pisaca, kazališna predstava KUD-a Gruntovec u pratnji Gruntovec benda, skečevi Davora Dretara Dreleta i Vida Baloga, te mogućnost uspona na Vranilac (643 m), najviši vrh Kalničkoga gorja i razgled Poučne staze, koja sljedeće godine slavi 20 godina od osnutka. Specifična je po tome što na njoj posjetitelji i turisti mogu upoznati endemske vrste flore i faune, te se putem odmoriti na više uređenih odmorišta, a s vidikovaca uživati u pogledu na Medvednicu, Ivanščicu i Bilogoru.

     Uncutarije1 Uncutarije5 Uncutarije7 Uncutarije8 Uncutarije9 Uncutarije10 Uncutarije11 Uncutarije12 Uncutarije13 Uncutarije14 Uncutarije15Uncutarije 16 Uncutarije17 Uncutarije18 Uncutarije20 Uncutarije22 Uncutarije23 Uncutarije24 Uncutarije25 Uncutarije28