Sprache

Bergsteigen

škrinja planinari

Poznati hrvatski arhitekta Stjepan Planić tridesetih godina prošlog stoljeća projektirao je jedan od najljepših planinarskih domova u Hrvatskoj. Od planinarskog doma vodi desetak prekrasnih planinarskih staza, od kojih su među zanimljivijima:

Sedam zubi

Vodi od planinarskog doma preko 7 markantnih stijena do najvišeg vrha Vranilca. Dužina staze je 500 metara, a za njezino svladavanje potrebno je 40 minuta. Staza ima i jednu alpinističku točku koja prolazi kroz usjek između dviju stijena, ali moguće ju je zaobići sa sjeverne strane. Staza je vrlo atraktivna, a sa zubatih vrhova pružaju se prekrasni vidici.

Kalnička greda

Vodi od planinarskog doma jugoistočno preko grebena Vuklec, vrhova Podrevec i Škrinja do kanjona rijeke Kamešnice odnosno Vratna. Ova staza osim na početku i na njezinom kraju je većinom pošumljena. Prekrasna priroda namamit će Vas da ju obiđete još koji put. Dužina staze je 4500 metara i za obilazak su potrebna 2- 3 sata.

Kalnik – Varaždinske toplice

Staza vodi šumovitim predjelom sjevernog dijela Kalnika, Staza vodi preko grebena Hruškovec, zatim se strmo spušta do sela Ljubelj Kalnički koje je sa svih strana okruženo šumom i nalazi se u prekrasnom prirodnom okruženju. U blizini staze nalazi se prekrasan 5 metarski slap, koji nastane u rano proljeće uslijed topljenja snijega. Staza je dužine cca 9 kilometara i za obilazak je potrebno 5 – 6 sati.

Obilazak Kalničkih planinarskih staza moguć je uz vodiča.( kontakt: Kruno Đurec 099/2138-501 ili Stjepan Jebrek – Antena 095/9098-768)